Joost Valk- Expert in de klas

Duurzaam ontwerpen

Deelnemers:1e,2e klas Havo Vwo Talenstroom,
Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp
Thema:duurzaamheid, ontwerp, leefomgeving
Skills:kritisch denken, probleemoplossend vermogen, creativiteit
Duur:1 blokuur

Omschrijving

Doel van het project is de leerlingen van klas 1 en 2 van de talentstroom inzicht te geven in de mogelijkheden om je binnen je beroep duurzaam te ontwikkelen. Joost Valk, architect en grondlegger van Vital Places is een goed voorbeeld van iemand die bewust gekozen heeft om duurzaam te ontwerpen en te bouwen met veel aandacht voor diegene die het gaat gebruiken.

Deze interactieve lezing maakt onderdeel uit van het project ‘Expert in de Klas’.

Onderwijs is altijd in ontwikkeling. Op dit moment ontwikkelt en transformeert de KSH naar profielen waar de leerlingen vanaf de brugklas kunnen ontdekken waar hun interesse, kracht en talent ligt. Samen met de KSH- docenten zoeken we experts die aansluiten op de inhoudelijke vraag van de school en het niveau van de leerlingen. Door de veelzijdigheid van experts maken we cross-overs tussen cultuur en maatschappij, duurzaam ondernemen, media, technologie en innovatie.

Lees meer...

Architect en Projectontwikkelaar Joost Valk was in de ‘oude wereld’ nog architect van grote nieuwbouwprojecten in Amsterdam. Maar op een dag besloot hij alleen nog maar duurzaam en mensgericht te ontwerpen. Hij richtte Vital Places op. Zijn bedrijf ontwerpt gezonde leefomgevingen voor iedereen. Deze manier van gebouwen ontwerpen en inrichten levert woningen, scholen en kantoren op die energie geven in plaats van energie kosten. Het zijn inspirerende omgevingen; gezonde gebouwen waar mensen blij van worden.

Op de KSH praat Joost Valk met leerlingen over de favoriete omstandigheden om te leren.

‘Hoe leer je volgens jou het meest? In de natuur, buiten, op het strand, op vakantie in de schoolbanken, of gewoon door een goed gesprek met je vrienden? En waar houd je dat gesprek dan? Of leer je toch het beste door wat de leraar je vertelt?

Hoe kom jij vandaag de dag aan jouw kennis en hoe weet je wat je echt nodig hebt om te weten?

Wat heb je nodig om te weten om een heel mens te blijven en een leven lang, gezond en gelukkig te zijn?

Na het verhaal van Joost Valk krijgen leerlingen een groot vel papier, waar ze hun droomschool op mogen ontwerpen. Leerlingen worden uitgedaagd om na te denken over hun leef en leeromgeving. Wat is er al duurzaam aan hun omgeving?

De uitkomst zou wat Joost Valk betreft mogen zijn: een wallpaper vol inspiratie, die vorm geeft aan die leeromgeving van de toekomst. Dat kan ook zijn in je bed , kijkend naar TV, whatsappend in je slaapkamer, een hangmat in het oerwoud of toch een ‘Greenschool’ met veel blije vrienden en vriendinnen.’’

Externe deskundigen

Deze lezing werd gegeven door Joost Valk oprichter van Vital Places.

Video

Een inspiratiebron van Joost Valk
Recente projecten