Design Klas

Deelnemers:1e klas Havo Vwo, Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp
Thema:Ontwerpen, ondernemen, duurzaamheid
Skills:Creativiteit, probleemoplossend vermogen, kritisch denken, samenwerken
Duur:2 lesuren per week

Omschrijving

Doel van deze projecten is de leerlingen van de Design Klas te laten denken en handelen als designer.

Design is eigenlijk een hip woord voor vormgeving. Je kunt een designer vergelijken met een uitvinder die de wereld mooier en beter wil maken. Omdat ze nieuwsgierig, creatief, oplossingsgericht en innovatief zijn kunnen ze op een andere manier naar de wereld kijken. Dit is wat de KSH in co-creatie met Pier K wil bereiken.
Onderwijs is altijd in ontwikkeling. Op dit moment ontwikkelt en transformeert de KSH naar profielen waar de leerlingen vanaf de brugklas kunnen ontdekken waar hun interesse, kracht en talent ligt. Samen met de KSH- docenten zoekt Pier K experts die aansluiten op de inhoudelijke vraag van de school en het niveau van de leerlingen. Bij de Design Klas zetten we ontwerpers in die zich verdiepen in onderwerpen als duurzaamheid, ondernemen, fotografie en het ontwikkelen van apps.

Lees meer...

In de Design Klas leren de leerlingen zelfstandig en samen ideeën om te zetten in concrete resultaten of uitvoerbare projecten. Het gaat om het creatieve proces van het bedenken, vormgeven en technisch realiseren.
Maakprocessen dragen bij aan de creatieve, technische, innovatieve en ondernemende vaardigheden van jongeren.
Centraal tijdens dit proces staat innovatie en Design Thinking als tool. De leerlingen leren daarmee dat je problemen in kansen en mogelijkheden kan veranderen.
Design Thinking is het vermogen om empathie, optimisme en integratief denken te combineren om problemen om te zetten in betekenisvolle oplossingen. Design Thinking is een proces, een serie stappen die oorspronkelijk alleen gebruikt werd door ontwerpers om ingewikkelde problemen op te lossen, bestaande ideeën te verbeteren of inzicht te krijgen in gemiste mogelijkheden. Het kan gebruikt worden om nieuwsgierigheid, creativiteit en kritisch denken te verbeteren.
Leerlingen maken kennis met de verschillende fases van Design Thinking:
Ontdekken
Interpreteren
Ideeën vormen
Experimenteren
Ontwikkelen

De experts die de Design Klas bezoeken gedurende het jaar vertellen over hun eigen werk, maar geven ook feedback op het werk van de leerlingen. De experts bieden inspiratie en geven een inkijkje in het leven als ontwerper.
De producten die ontwikkeld worden in de Design Klas worden aan het einde van het schooljaar geëxposeerd.

Externe deskundigen

Project is in ontwikkeling. Tijdens dit project zullen wij verschillende experts bij dit project betrekken.

Voor het project WECYCLE zoeken we naar een duurzame lampontwerper. Voor het project ‘De ideale woonomgeving’ zoeken we naar een ontwerper of fotograaf die zich bezighoudt met miniatuurfotografie.

Inspiratiebronnen

Video

Downloads

Leerlingenhandleiding: Onze ideale woonomgeving
Leerlingenhandleiding: WECYCLE Design
Recente projecten