Taaldag 

Taal is zeg maar echt je ding!

Deelnemers:3e klas Basis/Kader, Herbert Vissers College
Thema:Taal, toekomstdroom, expressie
Skills:Creativiteit, communiceren
Duur:1 dag, 6 lesuren

Omschrijving

Doel van het project is de CKV leerlingen van klas 3 vmbo kennis te laten maken met de verschillende uitingsvormen van taal in het kader van het thema ‘Toekomstdroom’. Tijdens deze Taaldag ontdekken leerlingen de discipline taal in de breedte zodat ze een vorm vinden die het beste bij hen past.
Ze dichten, schrijven, rappen, speechen, ontmoeten en gebruiken hun lichaamstaal.

Lees meer...

Tijdens de projectdag gaan leerlingen aan de slag met het thema ‘toekomstdroom’.
De dag start met een theatrale openingsact van Theatergroep DOX, waarbij de actrice Khouloud Zaher in een speech al haar verlangens aan bod laat komen: van niet hoeven opgroeien, echte liefde en ‘iets meemaken’ tot succes hebben en een superheld zijn.
Vervolgens worden de leerlingen aan de hand van speelse opdrachten aan het denken gezet over de vragen ‘Wie ben ik?, Wat kan ik?, Wat wil ik? En wat heb ik nodig om die droom te kunnen bereiken? Met deze antwoorden maken leerlingen een verhalende tekst. Dit gebeurt onder begeleiding van de eigen schooldocenten.

De tekst is het uitgangspunt voor het tweede deel van het programma waarbij ze van de vakexperts van Pier K de workshops Spoken Word/Rap, Poëzie en Mimespel krijgen aangeboden. Tijdens deze workshops ontdekken leerlingen dat je taal op allerlei manieren kan gebruiken om jezelf te uiten. Soms heb je zelfs geen woorden nodig. Ze werken toe naar een live-voordracht.

Externe deskundigen

Het project Taaldag wordt gecoördineerd door kunsteducator Anne Masselink. De openingsact wordt verzorgd door Khouloud Zaher van Theatergroep DOX. De workshopdocenten zijn mime-theatermaker Igor Vrebac en Joost van Kersbergen en Sjaan Flikweert van Poetry Circle Nowhere.

Inspiratiebronnen

Downloads

Taaldag opdrachtomschrijving

Download de opdrachtomschrijving van de Taaldag.

Taaldag powerpoint

Download de powerpoint presentatie behorende bij het project Taaldag.

Recente projecten